Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu konuda bir yönergesi bulunmaktadır: Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi (TMFB) Yönergesi
Bu yönergenin amacı; Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında; taşımacı, dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank konteyner/portatif tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden işletmelerin almak zorunda oldukları Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi’nin (TMFB) düzenlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Bu Yönerge, karayolu ile yapılan tehlikeli madde taşımacılığı faaliyetinde yer alan; taşımacıları, dolduranları, paketleyenleri, yükleyenleri, gönderenleri, alıcıları, boşaltanları ve tank konteyner/portatif tank işletmecilerini kapsar.
Ancak
a) Tehlikeli Maddelerin Denizyoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında Tehlikeli Madde Uygunluk Belgesi sahibi kıyı tesislerini,
b) ADR Sınıf 6.2'ye tabi bulaşıcı maddeler ile iştigal eden ve Ek-4’de yer alan gerçek veya tüzel kişilerin dışında kalan işletmeleri,
c) Tehlikeyi maddeyi üretiminde kullanmayan ve satışa konu etmeyen nihai tüketici durumundaki işletmeleri,
ç) Ana hizmet konusu bu Yönergenin birinci maddesinde zikredilen faaliyetlerden biri olmayan, bununla birlikte yaptığı iş ve işlemler sonucu tehlikeli madde kapsamına giren atık oluşturan işletmeleri,
kapsamaz.
Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında; taşımacı, dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank konteyner/portatif tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden işletmeler Ulaştırma Altyapı Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine başvurmak zorundadırlar. Tanımda geçen taşımacı, dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank konteyner/portatif tank işletmecisi'nin mevzuatta şu şekilde tanımlanmıştır:
ifade eder.
Aşağıdaki örneğe benzer bir belgedir. Bu belge bakanlık tarafından eDevlet ortamında dijital olarak düzenlenmektedir, kağıt kopya verilmemektedir. İşletmeler ifa ettikleri faaliyete göre faaliyet konu kısmı değişmekte, her işletmeye özl bir numra verilmektedir. Belge 5 yıllığına verilmektedir. Bu konudaki mevzuatı Mevzuat sayfamızda bulabilirsiniz.
Bu yönergeye göre taşımacı, dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank konteyner/portatif tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden işletmelerin almak zorunda olduğu TMFB belgesinin hazırlanması için Ek-3 raporu düzenlenmesi gerekmekte ve bu raporu düzenleme yetkisi Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşlarına (TMGDK) verilmiştir. EK-3 raporu içerik olarak tesisin tehlikeli madde açısından profilini oluşturmaya yönelik bir içeriğe sahiptir. Rapor boş formu bakanlık tarafından oluşturulmuştur. İşletme yetkilileri ve TMGDK tarafından birlikte doldurulan rapor, aynı zamanda işletmenin beyanı anlamına gelmektedir. İşletme yetkilisi bakanlığa hitaben bir EK-1 dilekçesi hazırlayarak EK-3 Raporuna üstyazı olarak bakanlığa talepte bulunmalıdır. (EK-1 dilekçesi ve EK-3 raporu boş formatı için tıklayınız)
Tüm bu TMFB sürecinize yardımcı oluyor ve başvurudan sonuçlanana kadar takip ediyoruz.
TMFB Belgesi almak için başvurularda Bakanlık ayrıca:
istemektedir.
Ayrıca talep etmeniz durumunda bu hizmetimize ek olarak tesisinizde ilgili kişilere mevzuat ve gereklilikleri konusunda eğitim semineri düzenlemekteyiz.
Teklif ve bilgi almak için lütfen iletişime geçiniz.